Mideyi yormayan en lezzetli yaz yemeklerini sizler için listeledik.

 

Mis gibi zeytinyağlı semizotu!

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 bağ semizotu
  • 1 yemek kaşığı bulgur (yerine pirinç de kullanabilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet domates
  • 1/2 su bardağı sıcak su

 

Nasıl Yapılır?

Semizotlarını ayıklayın, bol suyla yıkayın ve iri parçalar halinde kesin. Kestiğiniz semizotlarını iyice durulayın. Soğanı küp küp doğrayın. Tencerenizi ısıtın içine 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Soğanları kavurun. Domatesleri rendeleyin ve soğanla beraber pişirin. Semizotlarını ekleyin ve karıştırın. Sıcak suyu ilave edin ve kaynayınca bulguru ekleyin. Yemeğin altını kısın ve en son kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını da ekleyip bulgurlar şişene kadar pişirin. Pişen yemeğinizi soğutun ve soğuduktan sonra yanına yoğurt koyarak servis edin.

 

Ayran ferahlığında ayran çorbası!

Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 500 gram süzme yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Servisi için:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1/4 demet dereotu

 

Nasıl Yapılır?

Çorbanın yapımında kullanacağınız aşurelik buğday ve nohudu, bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suya basın. İyice şişen buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine 6 su bardağı kadar içme suyu ekledikten sonra orta ateşte haşlayın. Nohudu ayrı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek süzme yoğurdu, tuz ilavesiyle küçük bir kapta pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Haşlanan nohutları, suyunu süzdükten sonra buğday tenceresine aktarın ve hafif bir şekilde karıştırın. Buğdayların pişip, pişmediğini kontrol ettikten sonra çorba tenceresini ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuyan, haşlanmış nohutlu ve buğdaylı çorba karışımını, çırpılmış süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın. Zeytinyağı, acı kırmızı pul biber ve doğranmış dereotu ile karıştırdığınız çorba karışımını servis kaselerine alın. Soğuk olarak servis edin.

 

Kavurmanın en hafif hali kabak kavurma!

Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

 

Nasıl Yapılır?

Soğanları yemeklik, sarımsakları minik minik doğrayın. Kabakların ortadaki çekirdekli kısmını almadan, sadece kenarlarını boydan boya kesin ve her uzun parçayı enine verev verev kesin. Domatesin çekirdekli kısımlarını atın, etli kısımlarını küp küp doğrayın. Havuçları ve kırmızı biberi de ufak ufak küp küp doğrayın. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. 2-3 dakika kavurduktan sonra sarımsakları, havuç ve biberi de ekleyin. 5-6 dakika boyunca orta ateşte kavurarak pişirin. Domatesleri ekleyin ve hafif diriliklerinin gitmesini bekleyin. Domatesler de yumuşayınca kabakları ekleyin ve 5-6 dakika kadar kavurun. Sonra altını kısıp, içerisine 2-3 yemek kaşığı su ve baharatları(tuz, biber) ekleyerek. 3 dakika kadar kapağı kapalı olarak pişirin. İster sıcak ister soğuk olarak servis edebilirsiniz.

 

Zayıflamak için geç değil diyenlere diyet tavuk şiş!

Malzemeler

  • 1 adet tavuk bonfile
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 adet rendelenmiş limon kabuğu
  • 3-4 damla limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı tuz
  • Bulgur salatası için:
  • 2 yemek kaşığı köftelik ince bulgur
  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • 1/2 adet küçük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • Yoğurt sos için:
  • 2 yemek kaşığı light yoğurt
  • 2-3 dal dereotu ( ya da maydanoz) (ince kıyılmış)
  • 1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1/2 çay kaşığı beyaz biber

 

Nasıl Yapılır?

Tavuk bonfileyi şiş yapacak boyutta doğrayın. Çok büyük parçalar olmasın ki pişerken iç kısmı çiğ kalmasın. Bir buzdolabı poşetinin içerisine zeytinyağı, limon suyu, limon kabuğu, sarımsak ve karabiberi, tavuk ile beraber koyun. Poşetin ağzını kapatın, poşeti biraz mıncıklayın ki malzemeler birbirine geçsin. Tavuğu, yarım saat boyunca marine olması için buzdolabına atın. Bulguru ufak bir kaseye alın ve aynı kısır yapar gibi üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su koyup demlenmesini sağlayın. Domatesin etli kısımlarını ufak ufak doğrayın, salatalığı ufak ufak doğrayın. Soğanı iri iri kesip yağsız bir tavada, ölene kadar kavurun. Bulgur yumuşadıktan sonra bütün salata malzemelerini bir araya getirip karıştırın. Yoğurta yavaş yavaş su ekleyerek sos kıvamına getirin, içerisine kıyılmış dereotu, beyaz biber ve tuzu ekleyip karıştırın. Marine olan tavukları buzdolabından çıkarın, tavanızı kızdırın. Tavukları şişe dizin, tava iyice kızınca tavukları tavaya atın ve orta yüksek ateşte 10 dakika kadar pişirin. Pişen tavuğu tabağa alın, üzerine sosu dökün, yanına da renkli bulgur salatasını yerleştirin. İşte hazır.

 

Afiyet olsun!

Yorum Yaz

E-postanız gözükmeyecektir.